. Той коментира, че евентуалното откриване на газ би било глътка

...
. Той коментира, че евентуалното откриване на газ би било глътка
Коментари Харесай

Total, Eni и Катар ще проучват за офшорен газ в Ливан

. Той разяснява, че възможното разкриване на газ би било глътка вяра за Ливан в разгара на стопански колапс. Според специалисти, представени от френски и белгийски медии, обаче, процесът може да отнеме години. 

На конференция катарският министър съобщи, че влизането на страната му в консорциума е " опция да се поддържа развиването в Ливан при тези сложни условия ".

 подписаха рамково съглашение с Израел за започване на изследвания. Според него операторът ще изплаща 17% дял в бюджета на държавното управление " за правата върху вероятни депозити ". 

" Проблемът е, че има потребност от създаване инфраструктура за експорт на газ, каквато сега не съществува. Ако газът се употребява за локално ползване в Ливан, където централите са съвсем в застой заради икономическата рецесия, ще бъде належащо да се построи крайбрежен водопровод, който да доставя тези централи ", разясни обстановката енергийният специалист Наджи Аби Аад.

Дни преди подписването министърът на енергетиката на Ливан Уалид Фаяд потвърди, че катарската държавна компания ще оперира в Блок 4 и Блок 9.  QatarEnergy ще има 30% дял и в двата блока, като TotalEnergies и Eni ще запазят по 35%. Руската " Новатек " се отхвърли от 20-процентните си дялове в блоковете през септември предходната година, а QatarEnergy ги закупи дружно с по 5% от Total и Eni.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР